Theater techniek
[section_header use_decoration=”0″ separator_position=”left” main_heading=”Theater” text_align=”left” font_size=”large” color=”#ffffff”]

Theater techniek

Dancelite beschikt over alle technische middelen van theater techniek om  een theatervoorstelling te realiseren. In het theater is suggestie een heel belangrijk middel om het publiek mee te voeren in een andere wereld. Theatertechniek is erop gericht deze suggestie te versterken.

[section_header use_decoration=”1″ layout_type=”section-heading-thin-border” separator_position=”left” main_heading=”Licht techniek” text_align=”left” font_size=”small” color=”#191919″ separator_color=”#1e73be” after_heading=”Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Donec ullamcorper nulla non metus auctor fringilla.”]

Theaterbelichting kan de sfeer op het toneel enorm beïnvloeden. Kleurgebruik is daarbij van groot belang. Door middel van donkerblauwe filters kan bijvoorbeeld een nachtelijke sfeer bereikt worden, terwijl zachtgele filters het veel aannemelijker maken dat het gespeelde stuk op een zonnige dag plaatsvindt. Kleine nuances, bijna onmerkbaar voor het publiek, kunnen een bepaald effect dat de regisseur wil bereiken, versterken.

Lichtrichting is een ander belangrijk hulpmiddel. Of een lamp van bovenaf of van onderaf een acteur beschijnt, maakt veel uit voor de indruk die de acteur maakt op het publiek. Dansers worden vaak met licht van opzij beschenen, omdat zo de contouren van het lichaam van de danser goed uitkomen en het de bewegingen benadrukt.

Een theatervoorstelling werkt over het algemeen met een vast lichtplan, die als de voorstelling op reis gaat, steeds weer wordt opgebouwd. Vaak reizen technici van het uitvoerende theatergezelschap mee en werken samen met technici van de ontvangende zaal om het lichtplan uit te voeren.

[section_header use_decoration=”1″ layout_type=”section-heading-thin-border” separator_position=”left” main_heading=”Licht ontwerp” text_align=”left” font_size=”small” color=”#191919″ separator_color=”#1e73be” after_heading=”Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Donec ullamcorper nulla non metus auctor fringilla.”]

Lichtontwerp

In principe wordt het ontwerp van een lichtplan gemaakt door een lichtontwerper, vaak ook (bij kleinere producties) door een lichttechnicus of door de regisseur(gebruikelijk bij amateurtheater). De lichtontwerper draagt na de montageperiode van het stuk zijn werk over aan de lichttechnicus, die alle benodigde techniek plaatst en ophangt én tijdens de voorstellingen de lichttafel bedient.

Een lichtplan is een technische tekening van de manier waarop de belichting gemaakt wordt door een lichtontwerper. In een lichtplan staat alle benodigde informatie om een belichting in te hangen en te stellen naar het idee en de wensen van de lichtontwerper, hierin staan meestal ook dingen als DMX-nummers en fixture-nummers, meestal is er ook een bekabelingsplan en een stellijst toegevoegd.

[section_header use_decoration=”1″ layout_type=”section-heading-thin-border” separator_position=”left” main_heading=”Geluid techniek” text_align=”left” font_size=”small” color=”#191919″ separator_color=”#1e73be” after_heading=”Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Donec ullamcorper nulla non metus auctor fringilla.”]

Geluidstechniek

Geluidstechniek is in het theater tegenwoordig onmisbaar. De stemmen van acteurs, muziekinstrumenten en geluidsopnamen worden gemixt (in juiste verhouding samengevoegd) en via de luidsprekers ten gehore gebracht. Bovendien kunnen met geluid ook allerlei effecten bereikt worden: galm bijvoorbeeld wekt de suggestie dat het stuk zich afspeelt in een enorme hal. Maar ook het tegengestelde, de akoestiek van een heel klein bezemhok, kan worden nagebootst. De geluidstechnicus heeft een grote verscheidenheid aan apparatuur tot zijn beschikking: microfoons, zenders, ontvangers, mengtafels, geluidseffectenapparatuur en (laptop)computers. Vaak worden de stemmen versterkt met headset zendertjes of bij kleine toneel verenigingen met condensator microfoons.